Στο σημείο αυτό πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η Δήλωση Αναγνώρισης έχει αυστηρά προσωποπαγή χαρακτήρα και δε κληρονομείται, οπότε μετά το θάνατο του πατέρα το δικαίωμά του για αναγνώριση δε μεταβιβάζεται στους κληρονόμους του.
Οι γονείς του πατέρα μπορούν να αναγνωρίσουν το τέκνο του γιου τους που έχει αποβιώσει, γιατί έχουν αυτοτελές δικαίωμα και δεν ενεργούν ως κληρονόμοι του πατέρα.
Η συναίνεση της μητέρας παρέχεται με δήλωση ενώπιον του συμβολαιογράφου.
Οι δηλώσεις της αναγνώρισης και της συναίνεσης γίνονται αυτοπροσώπως και χωρίς αίρεση ή προθεσμία, ενώ η ανάκληση αυτών είναι ανίσχυρη.
Ωστόσο δεδομένων των δικαιωμάτων και συμφερόντων που επισύρει η αναγνώριση για το ίδιο το τέκνο, η επιμέλεια της όλης διαδικασίας, ο έλεγχος και η ορθότητα αυτής χρειάζεται να ανατεθεί σε έναν Δικηγόρο με εμπειρία στο Οικογενειακό Δίκαιο, προκειμένου να μην χαθούν οι απαραίτητες προθεσμίες ή να μην γίνουν λανθασμένοι χειρισμοί.
Αν γίνει αναγνώριση, εκούσια ή δικαστική, το ενήλικο τέκνο ή αν αυτό είναι ανήλικο, οι γονείς του ή και ένας από αυτούς ή ο επίτροπος του δικαιούνται, μέσα σε προθεσμία ενός έτους από την ολοκλήρωση της αναγνώρισης, να προσθέσουν με δήλωση στο ληξίαρχο το πατρικό επώνυμο στο υπάρχον επώνυμο του τέκνου.
Αυτοτελές δικαίωμα άσκησης αγωγής κατά του πατέρα, που δεν έχει προβεί στην αναγκαία – για την εκούσια αναγνώριση δήλωση – έχει το ίδιο το τέκνο.
Το δικαίωμα της μητέρας να ζητήσει την αναγνώριση της πατρότητας του τέκνου πρέπει να ασκηθεί εντός πέντε ετών από τον τοκετό, ενώ το δικαίωμα του τέκνου εντός ενός έτους από την ενηλικίωση του.
Η έμπειρη νομική μας ομάδα με πολυετή εμπειρία στα λεπτά και πολυσύνθετα ζητήματα του Οικογενειακού Δικαίου, δύναται να αποτελέσει έναν πολύτιμο σύμβουλο κατά τη διαδικασία αναγνώρισης ενός τέκνου γεννημένου εκτός γάμου, καθώς και για την προάσπιση των δικαιωμάτων του μέσω της δικαστικής οδού.