ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ - ΑΘΗΝΑ
Τηλέφωνα
Επικοινωνίας

+ 30 210 82 50 008
+ 30 210 82 50 164

Ηλεκτρονική
Διεύθυνση

[email protected]

  • Ελληνικά
  • English
  • Français
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΩΝ

Μάθετε τί είναι ο κοινός τραπεζικός λογαριασμός και ποια είναι τα δικαιώματα των συνδικαιούχων.
ΚΟΙΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ
Τι είναι ο κοινός τραπεζικός λογαριασμός;

Ο κοινός τραπεζικός λογαριασμός αποτελεί σύμβαση μεταξύ μίας τράπεζας και αντισυμβαλλόμενων πελατών της, με αντικείμενο την κατάθεση χρημάτων σε έναν λογαριασμό και την καταχώρηση δύο ή περισσότερων προσώπων ως συνδικαιούχων.

Μπορεί ένας από τους συνδικαιούχους του κοινού λογαριασμού να κάνει ανάληψη ποσών από τον λογαριασμό, ανεξαρτήτως εάν τα χρήματα που βρίσκονται κατατεθειμένα στον κοινό λογαριασμό ανήκουν πράγματι στον εν λόγω συνδικαιούχο και αν ναι, συνιστά τούτο αξιόποινη πράξη;

Κάθε συνδικαιούχος μπορεί να προβεί σε ανάληψη ακόμη και ολόκληρου του ποσού που υπάρχει στον κοινό λογαριασμό, καθώς η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της από την κατάθεση προς οποιονδήποτε από τους φερόμενους συνδικαιούχους.

Με την ανάληψη χρημάτων από κοινό λογαριασμό τα χρήματα περιέρχονται κατά κυριότητα στο δικαιούχο, που προέβη στην ανάληψη αυτών ανεξάρτητα εάν είχε ή όχι την συγκατάθεση του ετέρου συνδικαιούχου αυτών, γιατί δεν θεωρούνται ξένα κατά την έννοια του νόμου.

Επομένως η ανάληψη αυτή δεν θεωρείται αξιόποινη πράξη.

Ποιες αξιώσεις έχει ο ένας συνδικαιούχος προς τον άλλον στην περίπτωση που το ποσό που υπάρχει στον κοινό λογαριασμό ανήκει στην πραγματικότητα σε έναν από αυτούς;

Οι αξιώσεις των συνδικαιούχων μεταξύ τους ρυθμίζονται από την εσωτερική τους συμφωνία ή την έννομη σχέση που υφίσταται μεταξύ τους.

Για παράδειγμα όταν οι γονείς ανοίγουν έναν κοινό λογαριασμό με το παιδί τους, η σχέση που υπάρχει μεταξύ τους είναι δωρεά, καθώς πρόθεσή τους είναι το παιδί τους να χρησιμοποιεί τα χρήματα που του καταθέτουν στον λογαριασμό.

Σε περίπτωση δε που δεν υφίσταται μεταξύ τους συμφωνία, τότε θεωρείται ότι τα χρήματα που βρίσκονται κατατεθειμένα στον κοινό λογαριασμό ανήκουν σε όλους κατά ίσα μέρη (π.χ. αν είναι δύο οι συνδικαιούχοι, κατά 50% σε καθέναν από αυτούς).

Σε περίπτωση που κάποιος εκ των συνδικαιούχων αποβιώσει, οι κληρονόμοι του έχουν δικαίωμα στον κοινό λογαριασμό;

Ναι, υπό προϋποθέσεις.

Βασική προϋπόθεση αποτελεί η έλλειψη ρήτρας θανάτου (όρος του άρθρου 2 του νόμου 5638/1932).

Στις συμβάσεις ανοίγματος κοινού λογαριασμού μπορεί να περιέχεται όρος σύμφωνα με τον οποίο, σε περίπτωση θανάτου κάποιου δικαιούχου, η κατάθεση περιέρχεται αυτοδικαίως στους λοιπούς επιζώντες συνδικαιούχους.

Συνεπώς, εφόσον έχει τεθεί ο ως άνω όρος στη σύμβαση, σε περίπτωση θανάτου κάποιου συνδικαιούχου, οι κληρονόμοι του δεν έχουν κανένα δικαίωμα στον κοινό λογαριασμό, αλλά το κατατεθειμένο σε αυτόν ποσό περιέρχεται στους λοιπούς συνδικαιούχους.

Αντίθετα, αν στη συμφωνία δεν έχει τεθεί ο ως άνω όρος, τότε οι κληρονόμοι του θανόντος συνδικαιούχου, ναι μεν δεν γίνονται με τον θάνατό του τελευταίου συνδικαιούχοι του λογαριασμού και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να στραφούν κατά της τράπεζας, μπορούν, ωστόσο, να αξιώσουν από τους λοιπούς συνδικαιούχους του λογαριασμού το ποσό της κατάθεσης που αναλογεί στον θανόντα.

Τι γίνεται σε περίπτωση που ο δανειστής κάποιου από τους συνδικαιούχους του κοινού λογαριασμού επιβάλει κατάσχεση εις χείρας της τράπεζας;

Σύμφωνα με τον νόμο, επιτρέπεται η κατάσχεση της κατάθεσης σε κοινό λογαριασμό, ωστόσο, έναντι των κατασχόντων τεκμαίρεται ότι αυτή ανήκει σε όλους τους συνδικαιούχους κατά ίσα μέρη και συνεπώς η τράπεζα θα δεσμεύσει υπέρ του δανειστή και θα του αποδώσει μόνον το ποσό που αντιστοιχεί στο ανήκον στον οφειλέτη ποσό.

H έμπειρη νομική ομάδα της Δικηγορικής Εταιρείας ΑΝΝΑ Α ΚΟΡΑΚΗ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, με εξειδίκευση σε ζητήματα Τραπεζικού Δικαίου, δύναται να αποτελέσει έναν πολύτιμο σύμβουλο για την επίλυση διαφορών που προκύπτουν από κοινούς Τραπεζικούς λογαριασμούς.

Σημειώνεται ότι απαγορεύεται βάσει Κώδικα περί Δικηγόρων η παροχή νομικών συμβουλών άνευ της ανάλογης αμοιβής (άρθρο 57 Ν. 4194/2013).

Συχνές Ερωτήσεις – Χρήσιμες Νομικές Συμβουλές

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΛΑΘΩΝ

Κτηματολόγιο | Διόρθωση λαθών

Βρείτε έγκυρες, χρηστικές πληροφορίες και παραδείγματα, για τις διαδικασίες διόρθωσης στοιχείων σε περιπτώσεις λανθασμένων κτηματολογικών αποτυπώσεων.

ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

Νομικός έλεγχος ακινήτου πριν την αγορά

Γιατί είναι σημαντικός ο νομικός έλεγχος ακινήτου πριν την αγορά. Τί περιλαμβάνει, ποιοι είναι οι κίνδυνοι και ποιες είναι οι ενέργειες που θα σας προστατεύσουν.

ΝΟΜΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ - ΚΙΝΗΤΟΥ

Νομή Ακινήτου – Κινητού | Τί είναι

Μάθετε τί είναι η νομή, αν είναι δυνατή η απόκτηση νομής σε ακίνητο ή κινητό, και αν η νομή κληρονομείται. Δείτε χαρακτηριστικά παραδείγματα πράξεων νομής.

LAW COACHING

Law Coaching | Νομική Καθοδήγηση

Τί σημαίνει Law Coaching και σε ποιους απευθύνεται; Δείτε χαρακτηριστικά παραδείγματα & μάθετε σε ποιες νομικές διαφορές μπορεί να εφαρμοστεί.

ΑΥΛΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Άυλο Διαζύγιο | Διαδικασία

Δείτε πώς μπορεί να λυθεί ένας γάμος με άυλο διαζύγιο (συναινετικό διαζύγιο) ηλεκτρονικά & βρείτε οδηγίες και πληροφορίες για διαζύγιο express.