ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΟΥ
Η Ομόρρυθμη Εταιρεία (Ο.Ε.) είναι μια από τις βασικές μορφές προσωπικών εταιρειών στην Ελλάδα, η οποία ιδρύεται από δύο ή περισσότερα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία συμμετέχουν στην εταιρεία ισότιμα ή σύμφωνα με το καταστατικό και ευθύνονται προσωπικά, απεριόριστα και αλληλέγγυα για τα χρέη της εταιρείας με όλη την περιουσία τους.
Στο πλαίσιο λειτουργίας μιας ομόρρυθμης εταιρείας, ειδικά σε περιπτώσεις που η εταιρεία έχει χρέη, δεν είναι λίγες οι φορές εκείνες που προκύπτουν διαφωνίες μεταξύ των εταίρωνν, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν και σε οριστική ρήξη ανάμεσά τους, καθιστώντας αμφίβολη τη συνέχιση της εταιρείας.
ΤΡΟΠΟΙ ΛΥΣΗΣ ΟΜΟΡΡΥΘΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
α) με την πάροδο του χρόνου διάρκειάς της
β) με απόφαση των εταίρων
γ) με την κήρυξή της σε πτώχευση και
δ) με δικαστική απόφαση ύστερα από αίτηση εταίρου, εφόσον υπάρχει σπουδαίος λόγος.
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
ΛΥΣΗ ΟΜΟΡΡΥΘΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Από τον συνδυασμό δε των διατάξεων του άρθρου αυτού με εκείνες των άρθρων 249 και 294, όπως ισχύουν, σύμφωνα με το άρθρο 330 του Ν. 4072/2012, συνάγεται ότι η ομόρρυθμη εταιρεία λύνεται με δικαστική απόφαση ύστερα από αίτηση εταίρου εφόσον υπάρχει σπουδαίος λόγος.
Η δικαστική λύση της εταιρίας για σπουδαίο λόγο αφορά τόσο την εταιρία αορίστου όσο και την ορισμένου χρόνου.
Ο σπουδαίος λόγος κρίνεται κατά τις περιστάσεις και σε συνάρτηση με τη γενικότερη οργάνωση της συγκεκριμένης εταιρίας, η οποία θα αποτελεί τον κύριο οδηγό για την εκτίμηση της σοβαρότητας της κατάστασης που δημιούργησε ο προβαλλόμενος σπουδαίος λόγος.
Με βάση τον σκοπό της διατήρησης της επιχείρησης που διακατέχει τον Ν. 4072/2012 και δεδομένου ότι προβλέπεται και δικαίωμα εξόδου του εταίρου, σύμφωνα με το άρθρο 261 του ως άνω νόμου, το δικαίωμα δικαστικής λύσης της εταιρίας συνιστά έσχατο μέσο αντιμετώπισης της κατάστασης που ανέκυψε με τη συνδρομή του σπουδαίου λόγου και εγείρεται επομένως μόνο σε περίπτωση που δεν βρέθηκε άλλος τρόπος άρσης του αδιεξόδου.
Η ύπαρξη του σπουδαίου λόγου θα πρέπει πάντως να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημαντικές επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία της εταιρίας, οι οποίες είναι απαραίτητο να παρουσιάζουν το στοιχείο της μονιμότητας και να μην έχουν προσωρινό χαρακτήρα.
Ο σπουδαίος λόγος πρέπει κατά βάση να αναφέρεται στις σχέσεις της εταιρίας και όχι στο πρόσωπο των εταίρων, εκτός αν στη συγκεκριμένη περίπτωση τα προσωπικά στοιχεία παίζουν πρωτεύοντα ρόλο.
ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΛΟΓΟΣ – ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΟΥ
Σύμφωνα με το άρθρο 263 του ν. 4072/2012: «Αν συντρέχει στο πρόσωπο ενός εταίρου περιστατικό που θα δικαιολογούσε τη λύση της εταιρείας σύμφωνα με την περίπτωση δ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 259, το μονομελές πρωτοδικείο μπορεί, ύστερα από αίτηση των λοιπών εταίρων, η οποία εκδικάζεται κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, αντί της λύσης της εταιρείας, να διατάξει τον αποκλεισμό του εταίρου».
ΛΟΓΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΕΤΑΙΡΟΥ
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για να αποκλειστεί κάποιος εκ των εταίρων θα πρέπει στο πρόσωπο του να συντρέχουν περιστατικά που αποτελούν σπουδαίους λόγους για τον αποκλεισμό του από την εταιρία, όπως η διενέργεια πράξεων κακοδιαχείρισης, η ανάπτυξη εκ μέρους του ανταγωνιστικής δραστηριότητας έναντι της εταιρίας, η παραβίαση των υποχρεώσεων πίστης και εχεμύθειας, η στην παραβίαση των εταιρικών και διαχειριστικών υποχρεώσεών, η υπέρβαση των διαχειριστικών καθηκόντων, η διενέργεια πράξεων αντίθετων στο εταιρικό συμφέρον και εκτός του εταιρικού σκοπού
Σκοπός της διάταξης αυτής είναι η προστασία των λοιπών εταίρων και η διατήρηση της επιχείρησης.
Ο αποκλεισμός του εταίρου συνίσταται στην ακούσια έξοδό του από την εταιρεία και αποτελεί αναγκαστική αποχώρησή του από αυτήν παρά τη θέλησή του.
Ο σπουδαίος λόγος πρέπει να υπάρχει εξάλλου όχι μόνο κατά τον χρόνο άσκησης της αγωγής, αλλά και κατά τον χρόνο συζήτησής της.
Επιπλέον, η συνέχιση της εταιρείας με τον υπό αποκλεισμό εταίρο, λόγω της (υπαίτιας ή μη) συμπεριφοράς του θα πρέπει να είναι δυσβάστακτη για τους άλλους εταίρους, έτσι ώστε να κινδυνεύει η ομαλή λειτουργία ή η υπόστασή της.
Περαιτέρω, προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος αποκλεισμού εταίρου, είναι η αίτηση να έχει υποβληθεί από τους λοιπούς εταίρους.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΝΕΟΥ ΕΤΑΙΡΟΥ – ΤΕΤΡΑΜΗΝΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ
Η Δικηγορική εταιρεία «ΑΝΝΑ Α. ΚΟΡΑΚΗ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» με 25ετή πορεία στο χώρο του εταιρικού δικαίου, έχοντας στελεχώσει άρτια ενημερωμένο και έμπειρο νομικό τμήμα, αποτελεί πολύτιμο νομικό σύμβουλο σε υποθέσεις πάσης φύσεων εταιρειών (Ο.Ε, Ε.Π.Ε, ΙΚΕ, Α.Ε) για όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από την έναρξη λειτουργίας τους (σύσταση – καταστατικά), μέχρι και την λύση τους (διαφωνίες εταίρων – αποκλεισμός εταίρου – εκκαθάριση). Έχοντας χειριστεί με επιτυχία πολλές υποθέσεις εταιρικών διαφορών, δύναται να προστατεύει με ασφάλεια, ταχύτητα και αξιοπιστία τα δικαιώματα κάθε εταίρου σε περίπτωση προσβολής τους.