ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ
Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο (CHF) ήταν αρκετά δημοφιλή στην Ελλάδα πριν από την οικονομική κρίση του 2008, καθώς τα επιτόκια τους ήταν χαμηλότερα από αυτά των δανείων σε ευρώ, με αποτέλεσμα πολλοί δανειολήπτες να συνάψουν μακροπρόθεσμα στεγαστικά και άλλα προσωπικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο.
Ωστόσο, αυτά τα δάνεια προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα αποπληρωμής στους δανειολήπτες όταν η ισοτιμία του ελβετικού φράγκου σε σχέση με το ευρώ αυξήθηκε δραματικά, αυξάνοντας στο κατακόρυφο τις δόσεις που έπρεπε οι δανειολήπτες να καταβάλλουν, οδηγώντας πολλούς από αυτούς σε αδυναμία και παύση πληρωμών, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνων που βρίσκονται αντιμέτωποι με κατάσχεση και πλειστηριασμό της ακίνητης περιουσίας τους.
Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο (CHF) αποτελούν σε κάθε περίπτωση ένα σύνθετο πρόβλημα με έντονες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, καθώς σχεδόν 70.000 Έλληνες δανειολήπτες έχουν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο και αυτή τη στιγμή παλεύουν να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες υπέρογκες δόσεις τους, καθώς βρέθηκαν να χρωστούν υπέρογκα ποσά σε σχέση με αντίστοιχα δάνεια σε ευρώ.
Πολύ συχνά στο πλαίσιο ανακοπών κατά Διαταγών Πληρωμής από δάνεια σε ελβετικό φράγκο ή αγωγών που έχουν ασκηθεί κατά πιστωτικών ιδρυμάτων, έχει υποστηριχθεί η εφαρμογή των διατάξεων του ΑΚ για την αναγνώριση της ακυρότητας της σύμβασης λόγω εικονικότητας, ανηθικότητας και αοριστίας παροχής, την ακύρωση της σύμβασης λόγω ελαττώματος της βούλησης, την προστασία κατά το άρθρο 2 Ν 2251/1994 για τους ΓΟΣ, την αναπροσαρμογή της σύμβασης κατά τους όρους του άρθρου 288 και 388 ΑΚ και την ενδεχόμενη αποζημιωτική ευθύνη του πιστωτικού ιδρύματος λόγω προσυμβατικού πταίσματος και αδικοπραξίας.
Παρά ταύτα, η ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την υπ’ αριθ. 4/2019 απόφασή της, έκρινε ότι η αναγραφή όρου στη σύμβαση δανείου, που έχει καταρτιστεί σε αλλοδαπό νόμισμα, σύμφωνα με τον οποίο ο οφειλέτης υποχρεούται να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του προς την τράπεζα, είτε στο νόμισμα της χορήγησης είτε σε ευρώ με βάση την τρέχουσα τιμή πώλησης του νομίσματος της χορήγησης, δεν συνιστά διαζευκτική ενοχή. Πρόκειται για όρο που στηρίζεται στο άρθρο 291 του Αστικού Κώδικα και δεν συνιστά διατάραξη της ισορροπίας των συμβαλλομένων.
Επομένως, σύμφωνα με την άνω απόφαση, ο όρος δεν είναι καταχρηστικός. Εξάλλου, όπως έχει κριθεί και από την παραπάνω απόφαση, αλλά και από πολλές άλλες αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων, οι συμβάσεις δανείου έχουν μεγάλη διάρκεια (κατά μ.ο. 20ετή), και επομένως ενδιάμεση μεταβολή της ισοτιμίας δεν συνιστά άνευ ετέρου ζημία για τον δανειολήπτη.
ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ
Το τελευταίο χρονικό διάστημα η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να μπορέσει να δώσει λύση στο μακροχρόνιο αυτό πρόβλημα των οφειλετών από δάνεια σε ελβετικό φράγκο, οι οποίοι συνεχίζουν αδιάκοπα τις έντονες διαμαρτυρίες τους μέσω και του συλλόγου που έχουν ιδρύσει (ΣΥΝ.ΑΔ.Ε.Φ), έχει εξαγγείλει μέσω του οικονομικού επιτελείου της ότι σε συνεργασία με τις Τράπεζες και τα Funds θα προχωρήσει στις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις. Το σχέδιο επίλυσης της αποπληρωμής των δανείων από ελβετικό φράγκο εκτιμάται ότι ενδεχομένως θα περιλαμβάνει και αλλαγές στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλετών.
ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΔΙΟΓΚΩΜΕΝΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ
Στόχος του σχεδίου θα είναι το κούρεμα της υπερβάλλουσας – διογκωμένης οφειλής λόγω ισοτιμίας, προσαύξηση με βάση τη διαφορά του επιτοκίου ελβετικού φράγκου από το αντίστοιχο του ευρώ και υπογραφή νέας σύμβασης σε ευρώ για την αναχρηματοδότηση της εναπομένουσας οφειλής.
Το σχέδιο προβλέπει πώς το κούρεμα θα είναι ανάλογο της αύξησης που έχει επιφέρει η αλλαγή της ισοτιμίας ελβετικού φράγκου – ευρώ, ήτοι από 1 ευρώ – 1,65 ελβετικό φράγκο σε 1 ευρώ – 0,94 ελβετικό φράγκο.
Μετά το κούρεμα θα ακολουθεί πρόταση για χρηματοδότηση του υπολοίπου της οφειλής, κλείνοντας το δάνειο και προτείνοντας νέα δανειακή σύμβαση.
Βάσει των ανωτέρω θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι κάθε οφειλέτης δανείου σε ελβετικό φράγκο θα πρέπει να βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον εξειδικευμένο δικηγόρο που έχει αναλάβει την υπόθεση του, προκειμένου να ενημερώνεται άμεσα για τις τρέχουσες εξελίξεις πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός σε περίπτωση που εναντίον του επισπεύδεται πλειστηριασμός, προκειμένου να διασώσει την κατοικία του με τα εργαλεία που έχει στην διάθεσή του.
Η Δικηγορική εταιρεία «ΑΝΝΑ Α. ΚΟΡΑΚΗ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» με 25ετή πορεία στον χώρο του Τραπεζικού Δικαίου, είναι σε θέση να ανταποκρίνεται άμεσα και αποτελεσματικά στις νομοθετικές αλλαγές και εξελίξεις μέσω του άρτια καταρτισμένου και ενημερωμένου για τις αλλαγές, νομικού τμήματός της, αναφορικά με υποθέσεις διαγραφών οφειλών και δανείων σε ελβετικά φράγκα.